Etiketler
açıkyaratedavisi
antalya
antalyayaratedavisi
bandaj
basıyarası
basıyarasıantalya
eğitimaraştırmahastahanesi
evdeyarabakımı
evdeyarabakımıantalya
evleresonda
hastabakıcıantalya
kepez
kronikyara
kronikyaraantalya
kronikyaralar
kronikyaratedavisi
lara
lomatuel
octenisept
psilicon
sonda
sondaantalya
suprasorb
suprasorba+ag
suprasorbc
suprasorbg
suprasorp
vakumlayaratedavsi
vlibasorb
yanıkyarası
yarabandajı
yarakremi
yaratedavisi
yatakyarası
yatakyarasıantalya
yatakyarasıilaçları
yatakyarasıtedavisi
yatalakhasta
28 Kasım 2018 Çarşamba
www.yaratedavisi.info: www.yaratedavisi.info (0554 645 76 12 )
www.yaratedavisi.info: www.yaratedavisi.info (0554 645 76 12 ): Yatak (Bası) Yarası Önemlidir Yatak ( Bası) yarası ; uzun süre oturma , sırtüstü , yüzüstü veya yan yatma sonucunda basınç altında kalan ...
www.yaratedavisi.info (0554 645 76 12 )
Yatak (Bası) Yarası Önemlidir
Yatak ( Bası) yarası ; uzun süre oturma , sırtüstü , yüzüstü veya yan yatma sonucunda basınç altında kalan bölgelerde oluşan yaralardır.
Genellikle hastaların %70 den fazlası 70 yaşın üzerinde olup , beslenme bozukluğu yaşayan, şuuru yerinde olmayan, idrar ve gaytasını kontrol edemeyen, tedavisini engelleyen şeker hastalığı gibi hastalıkları olan , kemoterapi vb .tedaviler gören ve bu nedenlerle uzun süre yatmak zorunda olan kişilerde görülmektedir.Yatak (Bası) yaralarına sebebiyet verebilecek diğer sebepler şunlar olabilir;
-Vücudu sıkı saran giysiler giymek
-Yemek pişirirken veya yerken kucağa sıcak tencere ve ya tabak koymak
-Kırışık çarşaf üzerinde ve ya pürüzlü bir yüzeyde oturmak ya da yatmak
-Haşereler tarafından ısırılmak
-Isıya çok yakın bir yerde oturmak ya da üzerine sıcak su dökmek
Yatak ( Bası ) yarası ; tüm dünyada ,sağlık ve bakım kurumlarında önemli bir problem olarak görülmektedir. Çünkü bu yaraların görülme sıklığı , hastanede, kurumda veya evde kişiye sunulan bakımın kalitesi için bir ölçü kabul edilir.
Özürlüler Vakfı ‘nın açıkladığı verilere göre ; yatak (bası ) yaralarının görülme sıklığı;
*Dünyada hastaneye yatırılan kişilerde görülme sıklığı %2,6- %29 arasında bildirilmektedir.
*Yoğun bakım ünitelerinde görülme sıklığı %33, yaygınlığı %41 olarak bildirilmiştir.
*Omurilik yaralanmalı hastaların yer aldığı ünitelerde görülme sıklığı %25-66 olarak bildirilmektedir. Bu grupta ölümlerin %7-8 ‘i veya yeniden hastaneye yatmaların çoğu yatak(bası) yaralarına bağlıdır.
Ülkemizde ise; yapılan iki çalışmada yaygınlığı sırası ile %7.2 ve %11,6 olarak bildirilmiştir.
Yatak ( Bası ) Yaraları Neden Önemlidir?;
Tüm dünyada ,sağlık ve bakım kurumlarında önemli bir problem olarak görülmektedir.
*Kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir.
*Zaten hastalık nedeniyle hareketleri sınırlı olan kişinin, yara etkisiyle hareketsiz bir yaşama doğru sürüklenmekte ve bu nedenle kalp rahatsızlıkları, şeker, yüksek tansiyon gibi yaşamı tehdit eden hastalıklara yakalanma olasılığı daha da artmakta bu da tedavi sürecini kısır döngüye sokmaktadır.
*Bağımsızlık kaybı başlamaktadır.
*Sosyal Hayata girmekte sıkıntılar oluşmaktadır.
*Psikolojik problemlere yol açabilmektedir.
*Sağlık bakımında harcamalar artmakta ve maliyetleri yükseltmektedir.
Yatak ( bası ) yaraları ancak iyi bakım ile önlenebilmektedir;
Sadece bir kaç saat içinde oluşabilen yatak yaralarının bakımı iyi sağlanmayıp hemen tedavi edilmezse normalde 15-20 gün içerisinde iyileşmesi gerekirken aylarca sürebilecek ve hatta cerrahi müdahale gerektirebilecek ölümcül bir yaraya dönüşebilir.
Genel kabul edilmiş ve hastabezim.com ‘un da önerisi ; öncelikle hasta 2 saat ara ile hareket ettirilmelidir. Kişinin düzenli olarak 30° derece açıyla döndürülmesi ve özellikle kemik çıkıntılar üzerine gelen baskıyı daha geniş alana yayarak basıncı azaltmak için yumuşak yastıkların kullanılması uygundur.
Konusu uzman kişilerce basınca maruz kalan bölgelere masaj ve egzersiz uygulanarak kan dolaşımı hızlandırılmalıdır.
Basıncı azaltan havalı yatak , vücudun şeklini kolayca alabilen yatak koruyucu örtüleri kullanılabilir .
Cildin kuru kalması sağlanmalı: yatak ile riskli bölge arasındaki sürtünme en aza indirilmeli , sürtünme ile deride oluşabilecek en küçük bir sıyrığın bile enfeksiyona yol açabileceği unutulmamalıdır. Enfeksiyonu engellemek amacı ile hastabezim.com un tavsiye ettiği özel olarak üretilmiş sızıyı emen ve hapseden , dış yüzeyi hava alan hasta bezleri faydalı olabilir . Omurilik zedelenmesinin ilk aylarında vücudun kemikli bölgelerini korumak önem arzeder. Bu bölgeleri koruyacak yastık, pedler, katlanmış havlular ,koruyucu yatak örtüleri ve battaniyeler kullanılabilir.
Çarşaflar daima temiz tutulmalı ve kırışık olmamalıdır. Küçük kırışıklıklar bile hem noktasal basıncın artmasına hem de deride küçük sıyrıklara neden olabileceği için kişinin yatağında çarşaflar gergin olmalıdır.
Cildi tahriş etmeyen malzemeler ile günlük temizliği yapılmalıdır. Cildini yenileyen ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiren vitaminler verilmeli, günlük beslenme ve sıkı tüketimine önem verilmelidir.
23 Kasım 2018 Cuma
www.yaratedavisi.info MOBİL: 0 554 645 76 12
EVİNİZDE YALNIZ DEĞİLSİNİZ, YARA UZMANIMIZ SİZE DESTEK OLABİLİR !!!
MOBİL: 0 554 645 76 12
açıkyaratedavisi, antalya, antalyayaratedavisi, bandaj, basıyarası, eğitimaraştırmahastahanesi, evdeyarabakımı, evdeyarabakımıantalya, evleresonda, hastabakıcıantalya, kepez, kronikyara, kronikyaralar, kronikyaratedavisi, lara, lomatuel, octenisept, psilicon, sonda, sondaantalya, suprasorb, suprasorba+ag, suprasorbc, suprasorbg, suprasorp, vakumlayaratedavsi, vlibasorb, yanıkyarası, yarabandajı, yarakremi, yaratedavisi, yatakyarası, yatakyarasıilaçları, yatalakhasta,basıyarası,vakumlayaratedavisi,
21 Kasım 2018 Çarşamba
EVİNİZDE YALNIZ DEĞİLSİNİZ, YARA UZMANIMIZ SİZE YARDIM EDEBİLİR.!!!!!
EVİNİZDE YALNIZ DEĞİLSİNİZ, YARA UZMANIMIZ SİZE DESTEK OLABİLİR !!!
açıkyaratedavisi, antalya, antalyayaratedavisi, bandaj, basıyarası, eğitimaraştırmahastahanesi, evdeyarabakımıantalya, evleresonda, hastabakıcıantalya, kepez, kronikyara, kronikyaratedavisi, lara, lomatuel, octenisept, psilicon, sonda, sondaantalya, suprasorba+ag, suprasorbc, suprasorbg, suprasorp, vakumlayaratedavsi, vlibasorb, yanıkyarası, yarabandajı, yarakremi, yaratedavisi, yatakyarası, yatakyarasıilaçları, yatalakhasta
açıkyaratedavisi, antalya, antalyayaratedavisi, bandaj, basıyarası, eğitimaraştırmahastahanesi, evdeyarabakımıantalya, evleresonda, hastabakıcıantalya, kepez, kronikyara, kronikyaratedavisi, lara, lomatuel, octenisept, psilicon, sonda, sondaantalya, suprasorba+ag, suprasorbc, suprasorbg, suprasorp, vakumlayaratedavsi, vlibasorb, yanıkyarası, yarabandajı, yarakremi, yaratedavisi, yatakyarası, yatakyarasıilaçları, yatalakhasta
20 Kasım 2018 Salı
19 Kasım 2018 Pazartesi
www.yaratedavisi.info: YATAK YARASI VE HER TÜRLÜ YARA TEDAVİ ÜRÜNLERİ, SO...
www.yaratedavisi.info: YATAK YARASI VE HER TÜRLÜ YARA TEDAVİ ÜRÜNLERİ, SO...: YATAK YARASI VE HER TÜRLÜ YARA TEDAVİ ÜRÜNLERİ, SONDA ÜRÜNLERİ, EVDE YARA TEDAVİSİ VE UYGULAMA, HASTA BAKIM VE NAKİL HİZMETLERİ ...
18 Kasım 2018 Pazar
YATAK YARASI TEDAVİSİ |
I ve II evre yatak yaraları genellikle hastanın iyi bakımı, yaranın kapsayıcı ve titiz bakımı ile birkaç hafta ve/veya birkaç ay içerisinde iyileşir. III ve IV evre yatak yaralarını iyileştirmek daha zordur.
TEDAVİ EKİBİ
Yara Bakımı genellikle multidisipliner bir yaklaşım gerektirmektedir. Ve bir yara bakımı ekibinin üyeleri şunlar olmalıdır:
BASINCIN AZALTILMASI
Yatak yarası tedavisinde ilk adım yatağa sürekli temas eden bölgedeki baskıyı azaltmaktadır. Stratejiler şunlardır;
Hastaya pozisyon verirken hastanın kapasitesi ölçüsünde desteğini isteyin. Hasta bakıcılar hastayı kaldırmak ve pozisyon vermek için ara çarşaf kullanabilirler. Böylelikle sürtünme ve deri harabiyeti azaltılabilir.
YARALARIN TEMİZLENMESİ VE ÖRTÜLMESİ
İyileşmeye yardımcı olan bakım modeli aşağıdakileri kapsamalıdır;
Doktorunuz, yaranın büyüklüğü ve ciddiyetine, akıntısına ve kullanılan malzemenin yerleştirilme ve çıkarılma kolaylığına göre bunun gibi birçok değişkeni göz önüne alarak bir yara kapatma mazlemesi seçer.
ZARAR GÖRMÜŞ DOKUNUN UZAKLAŞTIRILMASI (YARA DEBRİDMANI)
Düzgün bir iyileşme için yaraların zarar görmüş, ölmüş ve enfekte olmuş dokularından kurtarılması gerekir. yara debridmanı hastanın genel durumu, tedavinin amaçları ve yaranın ciddiyetine göre birçok farklı metod uygulanarak yapılır.
DİĞER MÜDAHALELER
Uygulanabilecek diğer müdahaleler;
Ağrı Yönetimi: Yatak yaraları ağrılı olabilir.Ibuprofen ya da naproksen v.b. gibi lonsiteroid antienflamatuar ilaçlar ağrıyı azaltabilir. Bu ilaçlar debridman işlemi ve pansuman değişimlerinde çok yararlı olabilir. Bu işlemler için aynı zamanda ağrı kesici kremlerde kullanılabilir.
Antibiyotikler: Enfekte olmuş yaralarda krem ya da ağız yoluyla alınan antibiyotikler tedaviye destek olur.
Sağlıklı Bir Diyet: Yara iyileşmesini hızlandırabilmek için doktorunuz vitamin ve minerallerden zengin kalori ve sıvı desteğini arttıran yüksek protein diyeti önerilebilir. Hastanın C vitamini ve çinko içeren takviye besinler alması tavsiye edilir.
İdrar ve Dışkı Kaçırma (İnkontinans): Mesane ve bağırsaklardan kynaklanan kaçırma problemleri deride bakteri ve fazla nemlenmeye sebebiyet vererek enfesksiyon riskini arttırır. İnkontinans ile mücadele yara iyileşmesini hızlandırır. Hastaya idrara çıkışta yardımcı olmak, sık sık alt bezi değiştirmek sağlıklı deride koruyucu losyonlar kullanmak ve idrar sondası kullanması uygulanabilecek stratejilerden bazılarıdır.
Kas Spazmının Giderilmesi: Spazma bağlı sürtünme ve zedelenme yatak yaralarının kötüleşmesine sebep olur. Bu durumlarda kas gevşeticiler faydalıdır.
Negatif Basınç Tedavisi (Vakum Destekli Kapatma - VAK Uygulaması): Bu tedavi de temiz yaraya negatif basınç uygulayan (emme fonksyonu) bir cihaz kullanılır. Bzı bası yaralarının tedavisinde iyileşmeyi hızlandırır.
|
Etiketler:
antalyayaratedavisi,
bandaj,
evdeyarabakımıantalya,
evleresonda,
hastabakıcıantalya,
lomatuel,
octenisept,
psilicon,
sonda,
sondaantalya,
suprasorba+ag,
suprasorbc,
suprasorbg,
vlibasorb,
yanıkyarası,
yarabandajı,
yarakremi,
yaratedavisi,
yatakyarası,
yatalakhasta
YATAK YARASI (BASI YARASI) NEDİR? |
Yatağa bağımlı hastaların çoğu yatak yarası oluşumu açısından önemli derecede risk taşırlar. Uzun süreli hareketsizlik, dolaşım bozuklukları, etkili bakımın sağlanamaması (pozisyon verilmemesi, nemlilik, uygunsuz yatak kullanımı) ve kötü beslenme yatak yarası için önemli risk faktörüdür. Yatak yarası(bası yarası), basıncın neden olduğu, genellikle kemik çıkıntıları üzerinde ortaya çıkan lokalize deri ve/veya deri altı doku hasarıdır.
|
Etiketler:
antalyayaratedavisi,
bandaj,
evdeyarabakımıantalya,
hastabakıcıantalya,
lomatuel,
octenisept,
psilicon,
sondaantalya,
suprasorba+ag,
suprasorbc,
suprasorbg,
suprasorp,
vlibasorb,
yanıkyarası,
yarabandajı,
yarakremi,
yaratedavisi,
yatakyarası,
yatalakhasta
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)
www.yaratedavisi.info: www.yaratedavisi.info (0554 645 76 12 )
www.yaratedavisi.info: www.yaratedavisi.info (0554 645 76 12 ) : Yatak (Bası) Yarası Önemlidir Yatak ( Bası) yarası ; uzun süre oturma , s...
-
YATAK YARASI TEDAVİSİ I ve II evre yatak yaraları genellikle hastanın iyi bakımı, yaranın kapsayıcı ve titiz bakımı ile birkaç hafta ...