YATAK YARASI TEDAVİSİ |
I ve II evre yatak yaraları genellikle hastanın iyi bakımı, yaranın kapsayıcı ve titiz bakımı ile birkaç hafta ve/veya birkaç ay içerisinde iyileşir. III ve IV evre yatak yaralarını iyileştirmek daha zordur.
TEDAVİ EKİBİ
Yara Bakımı genellikle multidisipliner bir yaklaşım gerektirmektedir. Ve bir yara bakımı ekibinin üyeleri şunlar olmalıdır:
BASINCIN AZALTILMASI
Yatak yarası tedavisinde ilk adım yatağa sürekli temas eden bölgedeki baskıyı azaltmaktadır. Stratejiler şunlardır;
Hastaya pozisyon verirken hastanın kapasitesi ölçüsünde desteğini isteyin. Hasta bakıcılar hastayı kaldırmak ve pozisyon vermek için ara çarşaf kullanabilirler. Böylelikle sürtünme ve deri harabiyeti azaltılabilir.
YARALARIN TEMİZLENMESİ VE ÖRTÜLMESİ
İyileşmeye yardımcı olan bakım modeli aşağıdakileri kapsamalıdır;
Doktorunuz, yaranın büyüklüğü ve ciddiyetine, akıntısına ve kullanılan malzemenin yerleştirilme ve çıkarılma kolaylığına göre bunun gibi birçok değişkeni göz önüne alarak bir yara kapatma mazlemesi seçer.
ZARAR GÖRMÜŞ DOKUNUN UZAKLAŞTIRILMASI (YARA DEBRİDMANI)
Düzgün bir iyileşme için yaraların zarar görmüş, ölmüş ve enfekte olmuş dokularından kurtarılması gerekir. yara debridmanı hastanın genel durumu, tedavinin amaçları ve yaranın ciddiyetine göre birçok farklı metod uygulanarak yapılır.
DİĞER MÜDAHALELER
Uygulanabilecek diğer müdahaleler;
Ağrı Yönetimi: Yatak yaraları ağrılı olabilir.Ibuprofen ya da naproksen v.b. gibi lonsiteroid antienflamatuar ilaçlar ağrıyı azaltabilir. Bu ilaçlar debridman işlemi ve pansuman değişimlerinde çok yararlı olabilir. Bu işlemler için aynı zamanda ağrı kesici kremlerde kullanılabilir.
Antibiyotikler: Enfekte olmuş yaralarda krem ya da ağız yoluyla alınan antibiyotikler tedaviye destek olur.
Sağlıklı Bir Diyet: Yara iyileşmesini hızlandırabilmek için doktorunuz vitamin ve minerallerden zengin kalori ve sıvı desteğini arttıran yüksek protein diyeti önerilebilir. Hastanın C vitamini ve çinko içeren takviye besinler alması tavsiye edilir.
İdrar ve Dışkı Kaçırma (İnkontinans): Mesane ve bağırsaklardan kynaklanan kaçırma problemleri deride bakteri ve fazla nemlenmeye sebebiyet vererek enfesksiyon riskini arttırır. İnkontinans ile mücadele yara iyileşmesini hızlandırır. Hastaya idrara çıkışta yardımcı olmak, sık sık alt bezi değiştirmek sağlıklı deride koruyucu losyonlar kullanmak ve idrar sondası kullanması uygulanabilecek stratejilerden bazılarıdır.
Kas Spazmının Giderilmesi: Spazma bağlı sürtünme ve zedelenme yatak yaralarının kötüleşmesine sebep olur. Bu durumlarda kas gevşeticiler faydalıdır.
Negatif Basınç Tedavisi (Vakum Destekli Kapatma - VAK Uygulaması): Bu tedavi de temiz yaraya negatif basınç uygulayan (emme fonksyonu) bir cihaz kullanılır. Bzı bası yaralarının tedavisinde iyileşmeyi hızlandırır.
|
Etiketler
açıkyaratedavisi
antalya
antalyayaratedavisi
bandaj
basıyarası
basıyarasıantalya
eğitimaraştırmahastahanesi
evdeyarabakımı
evdeyarabakımıantalya
evleresonda
hastabakıcıantalya
kepez
kronikyara
kronikyaraantalya
kronikyaralar
kronikyaratedavisi
lara
lomatuel
octenisept
psilicon
sonda
sondaantalya
suprasorb
suprasorba+ag
suprasorbc
suprasorbg
suprasorp
vakumlayaratedavsi
vlibasorb
yanıkyarası
yarabandajı
yarakremi
yaratedavisi
yatakyarası
yatakyarasıantalya
yatakyarasıilaçları
yatakyarasıtedavisi
yatalakhasta
18 Kasım 2018 Pazar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
www.yaratedavisi.info: www.yaratedavisi.info (0554 645 76 12 )
www.yaratedavisi.info: www.yaratedavisi.info (0554 645 76 12 ) : Yatak (Bası) Yarası Önemlidir Yatak ( Bası) yarası ; uzun süre oturma , s...
-
YATAK YARASI TEDAVİSİ I ve II evre yatak yaraları genellikle hastanın iyi bakımı, yaranın kapsayıcı ve titiz bakımı ile birkaç hafta ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder